A helyi önkormányzat és a távközlési minisztérium ugyanis a napokban aláírt egy szerződést erről. Eszerint elkezdődhet annak a rendszernek a kiépítése, amely az internetes ügyintézést biztosítja majd. Marosvásárhely alpolgármestere szerint a digitális rendszer kiépítésével több előnyre is szert tehet majd a város lakossága. Így például különböző adókat is kifizethetünk otthonról.

„Elsősorban a mindenféle szolgáltatásnak a megkönnyítése, például az  engedélyeztetések, tehát a formalizmus teljesen mind feltehető az internetre. Építkezési engedély, működési engedély, stb. ezek otthonról, irodából kezelhetőek és nyomon követhetőek, így egyfelől leegyszerűsödnek a dolgok, másrészről felgyorsulnak a folyamatok.”

-magyarázta híradónknak Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere. A digitális rendszer kiépítésével emellett különböző okmányokat is lehet majd interneten keresztül igényelni.

„Ez jóminőségű és biztos szolgáltatást kell jelentsen, egyfelől az adat szállítás, tárolás szempontjából, másfelől a biztonsága szempontjából. Ugyanakkor az adatbázisok egyeztetését jelenti. Egy bonyolult dologról van szó, ami remélem, hogy ha nem is ebben az évben, de remélem, hogy a jövő év közepéig finalizálódhat. ”

Ez a terv különben lehetővé teszi majd a város területén a kábel nélküli internetezést is. Csegzi Sándor egyébként már 10 évvel ezelőtt kezdeményezte az elektronikus ügyintézést, de a terv kivitelezéséhez hivatalos szerződést csak a napokban kötött az önkormányzat.