A gyerekek számára ugyanis egy új központ épül, amelynek a megépítésére uniós pénzeket nyert a rehabilitációs központ.

„Ez nem jelenti azt, hogy több beteget tudunk majd ápolni, viszont így jobb körülményeket tudnánk biztosítani számukra. Jelenleg 300 betegünk van, és ők  10-15 ágyas szobákban vannak elhelyezve. Ez pedig nem felel meg a standardoknak. A kastély egy régi épület, nehéz kifűteni és a beosztása sem megfelelő egy ilyen intézmény számára.”

-mondta el a tegnapi román nyelvű sajtótájékoztatón Pokorny László, a rehabilitációs központ igazgatója. Az új központra 1 millió 700 ezer eurót nyert az intézet, és azt tervezik, hogy egy éven belül befejezik az építkezést. Ha felépül az új központ, akkor a marosvécsi kastélyt átadják az örökösöknek, akiknek az állam már rég visszaszolgáltatta az épületet.  Ugyanígy felszabadulhat a gernyeszegi Teleki-kastély is, az itteni TBC-s betegeket a szászrégeni épületbe helyeznék át, ha sikerül felújítani az ingatlant.

„Lépéseket teszünk most azért, hogy felújíthassuk a szászrégeni épületet, amely a megyei tanács tulajdona. Ezt az épületet ki kellene festeni és fel kellene újítani, de mi  erre nem tudunk forrásokat biztosítani. A megyei tanács viszont átadja a szanatóriumnak az épületet, a beruházásra pedig az intézet próbál pénz szerezni az egészségügyi minisztériumtól.”

– mondta el Lokodi Edit Emőke a Maros megyei tanács elnöke. Különben amellett, hogy a követelményeknek sem felelnek meg ezek a szociális otthonok, azért is kell minél hamarabb kiköltözniük a két kastélyból, mert ezeket az örökösök rég vissza kellett volna kapják.