A mesevilágot kitalált figurák és helyszínek teszik káprázatossá. Ettől nyújt egy mese szórakozást gyereknek és felnőttnek egyaránt. Bábszínházban egyszer biztosan járt már mindenki. Kiskorában vagy gyermekét kísérő szülőként.
Van akinek ez hivatás. Lábadi Éva bábszínművész Kanadából jött haza Temesvárra, hogy elindítson egy gyerekszínházat. Ennek első lépése egy bábelőadás megszervezése és megrendezése volt.

„A Gyöngyharmat János mesét egy évvel ezelőtt olvastam, és valahogy úgy éreztem, hogy ennek a mesének a humora, ennek a mesének a mondanivalója a mai gyermekhez szól. Úgy éreztem, ez lehetőséget ad egy új bemutatásra, egy új kifejezési módozatra. Ez úgy érzem valamivel több, mint az általam rendezett eddigi bábelőadások.”

Egy bábelőadáshoz sok apró figurára van szükség. Ezek a marionettek sokszor kicsinyített másai egy színésznek, ha kell csipkében és kalapban, ha kell mocskosan és szakadtan. Ebben a darabban a színész és bábu egyszerre látható, a marionettekhez hasonló bábuk méretükben is megfelelnek az emberi test arányainak:

„Ezek marionettek lényegében, a felépítésük, a struktúrájuk, de viszont hátulról mozgathatók, úgy hogy egy fogó van a fejrészbe erősítve, és a hátrészbe egy második fogó, amivel a testét lehet mozgatni. Nekem nagyon tetszik, hogy megtartják az arányt az emberszínész és a bábú között, tehát egyik sem nyomja el a másikat. Ez nagyon fontos egy gyermek bábelőadásban.”

Egy bábszínésznek nem kell állandó jelleggel figyelnie mozgására, alakjára, illetve öltözékére, ellenben hangjára annál inkább. Fontos, hogy hangszíne a gyerekekhez közel álljon, hiszen ezzel kell elbűvölnie őket. Lábadi Évának ehhez megvan az adottsága. Hangja akár egy tinédzseré:

„Középiskolás koromban tanáraim felhívták a figyelmemet, hogy ne kényeztessem magam akkor, amikor válaszolok a kérdéseikre. Én nem fogtam fel, hogy miért. A lényeg az, hogy felhívták a figyelmemet arra, hogy különleges hangom van, és most már ebből élek, a hangomból.”

A rendező decemberig marad Temesváron, hogy elindíthassa a gyerekszínházat. A három hónapos munkájának a csúcspontja egy karácsonyi előadás lesz.