Buszos utazásokról nem egy sztori jut eszünkbe. Hol viccesek, hol elszomorítóak, hol pedig egyenesen felháborítóak. A buszos sztorik leghitelesebb közlője ki lehetne más mint maga a buszsofőr. Előkerítettünk hát egy igazai sztoribankot. Ferenc több, mint 5 éve dolgozik ebben a szakmában érdekes esetekről mesél: utasokról akik uticéljukról megfeledkezve alszanak a buszon, rágógumisztorikról, a nyugdíjas jegyek okozta galibákról. Hát akkor jöjjenek a történetek:

„Udvarhelyen felül egy bácsi a buszra, és megveszi a jegyet Vargyasig. Időközben elfáradt a bácsi, elér Vargyasra, leszállnak az utasok, én meg felérek utána Sepsiszentgyörgyre. Felmegyek a szállodához, hátranézek, üres az autó, megyek, hogy mossam fel, seperjem ki. Hátra megyek látom a bácsi alszik az utolsó előtti széken, felköltöm, hogy bácsi megérkeztünk ébredés, erre felszökik a bácsi, Sepsiszentgyörgyön, és kérdi hogy már Vargyason vagyunk.”

Aztán mi lehet bosszantóbb annál, mint belemarkolni egy ismeretlen rágógumiba egyik húzósabb gödörbe csattanva.Egy egyetemista lány esete jó példaként szolgálhat, hogy ezt a rossz szokásunkat minél hamarabb leszokjunk:

„Egy egyetemista lány felül Sepsiszentgyörgyön, feljön Vásárhelyig. Leszáll a buszról, én elmegyek a mosodába, kitakarítom a buszt. Mikor indulok vissza fél négy után lohol a taxival a lány, uram elnézést valamit a buszon felejtettem. Mondom mit, én már kimostam, kitakarítottam, nem találtam semmit. Azt mondja a rágógumimat. A lány kivette a szájából a rágógumit, és felragasztotta a széknek az aljára, de nem vette észre, hogy a tettfoga benne maradt a rágógumiban.”

Nyugdíjas jegyek korhatár nélkül. Van egy olyan tendencia, hogy mindenki más jegyével utazgat. Csak egy dolgot nem vettünk eddig figyelembe, a jegyen szereplő személyazonossági számot. Figyelem nem minden sofőr átverhető!

„Ezt mi is kitanultuk, hogy a női személyi szám kettes, a férfié pedig egyes. Fel ül a hölgy, egyes személyi számmal kezdődik a jegye, ideadja. Mondom, ne haragudjon meg nem az öné, tessék kifizetni a jegyet, nem tudom elvenni. Ő erre esküdözik jobbra, esküdözik balra. Mondom, ne mondja nekem mert én tudom. Azt mondja mi vagyok én jós? Miért nem mentem orvosnak, mert ránézek az emberre, és megmondom mi a baja. Én humorosan mondom, né ide figyeljen hölgyem ha megengedi, hogy csináljak egy tesztet, én elviszem magát ezzel a jeggyel. De mit? Ha benyulhatok a szoknyája alá, és ha ugyanaz van a lába között mint nekem, akkor az öné a jegy.”

De nem csak utasok követnek el bakikat, időnként a buszsofőrök is túllőnek a célon: „Én annak függvényébe, hogy kész egyedül maradtam a buszon, hát érjek be idejébe azután a rossz út után Barótról benézek a tükörbe senki a buszon.”

Egyre nem számított, hogy aki kis növésű, nem látszik ki minden esetben a székből. „Logikus, hogy mit csinálok ilyenkor, beletaposok a gázba. Erre fel mikor beérek Udvarhelyre, beállok a peronra, látom egy öreg néni hátulról jön. Sofőr úr, azt mondja, semmi gond, nagyon jó, beértünk, hamar beértünk csak az a gond, hogy én odacsináltam…”