-tudtuk meg Hegedüs Csillától, az RMDSZ szóvívőjétől, aki arról tájékoztatott, hogy az önkormányzati vezetők milyen sürgősségi intézkedéseket ültettek gyakorlatba.

A helyi költségvetésekből pénzt különítettek el a kórházak támogatására, hogy azt azonnal kiutalhassák a szükséges felszerelésekre, szűrőberendezésekre, védőfelszerelésekre és fertőtlenítőszerekre. Hétfőtől felfüggesztik a hivatalok ügyfélfogadási tevékenységét, helyette elektronikus ügyintézés lesz ott, ahol ez megoldható. Kötelező járványtani szűrést és teljes látogatási tilalmat vezettek be a kórházaknál, a betegek és a kórházi alkalmazottak védelmében. Fertőtlenítik az utcákat, a járdákat, a játszótereket, a padokat, tömegközlekedési eszközöket és a buszmegállókat. A polgármesteri hivatalokban pedig napközben is folyamatosan fertőtlenítenek. Bezárják és fertőtlenítik a városban működő kulturális intézményeket, a sport és szabadidős létesítményeket és a bölcsödéket. Látogatási és eltávozási tilalmat vezettek be az idősotthonokba, a szociális intézményekbe. Ellenőrzik a taxitársaságokat, hogy hozzák meg az előírt óvintézkedéseket, használjanak fertőtlenítőszereket és kézfertőtlenítőket.”

 

– Hegedüs Csillát, az RMDSZ szóvívőjét hallották.

Továbbá, az RMDSZ létrehozott egy honlapot. A  www.korona.rmdsz.ro -t, ahol hiteles és naprakész információk találhatóak az erdélyi magyar önkormányzatok intézkedéseiről és a koronavírus terjedéséről.