A cigányok érdekvédelmi szervezete sátortábort állítana fel a faluban, ahol az önkéntesei elbeszélgetnének a cigány és a magyar lakosokkal, emellett tüntetést szervezne a Hargita megyei tanács és a prefektúra előtt is. Ezekre a kezdeményezésekre azonban még nem kapott engedélyt a hatóságoktól.

„A probléma az, hogy a hatóságok egyrészt nem teszik a dolgukat, másrészt pedig nem kommunikálnak, és nem lehet tudni, hogy mi is történik valójában. A mi önkénteseink két hete folyamatosan kint vannak a terepen, és azt tapasztalták, hogy zűrzavar van, és minden intézkedés, amit hoznak, agresszív és negatívan érinti az egész közösséget.”

– mondta el Magda Matache, a Romani Criss Egyesület igazgatója. A szervezet elnöke úgy véli, a nemrégiben aláírt együttélési protokollum nem oldja meg a csíkszentmártoni romák és magyarok közötti konfliktust, és ebben az ügyben a hatóságok komolyabb intézkedéseket kellett volna hozzanak.

„Több roma család még mindig nem tért haza az otthonába, múlt héten 25 gyermek és a szüleik még az erdőben éltek. És vannak olyan falusiak vagy erdészek, akik quad-okkal üldözik őket az erdőben.”

Az elmúlt hetekben felerősödött a cigánygyűlölet a Székelyfödlön, Csíkszentmárton mellett Csíkszentkirályon is összetűzésbe került a két közösség.