„Van egy oldal a fogyasztóvédelmi honlapon, amikor az kinyílik, akkor megjelenik, hogy ancpjunior.”

Ez az a fiataloknak szóló honlap, ahova észrevételeket, megjegyzéseket vár az Országos Fogyasztóvédelmi Hivatal. Az oldalt, amelyet a héten indított el az iroda, interaktívnak képzelték el:

„El szeretnénk érni azt a párbeszédet a fiatalokkal, amely a fogyasztóvédelmet érdekeli." – mondja Csomoss Miklós, a marosvásárhelyi hivatal vezérigazgatója.

A hivatalos site, az ancp.ro egyik belső oldala az ancpjunior, ahol az interaktivitást pályázatokkal és esszéversenyekkel szeretnék fenntartani, hiszen „nem kimondottan a törvények fognak megjelenni ezen, hanem egy interaktív honlapnak indul, problémák, információözön és érdekes témák, minden hónapban más témákról lesz a párbeszéd.”

Mindemellett szakemberekhez lehet fordulni kérdésekkel, vagy tanácsért, sőt akár viták is elindulhatnak a látogatók között. A kezdeményezés célja, közel kerülni a fogyasztókhoz. Belátták, hogy az első lépcsőfok a fiatalok felvilágosítása kell legyen. Már iskolákba is ellátogattak.

„Párbeszéd indult már a megnyitón, szeretnénk órákat tartani, és osztályfőnöki órán részt venni. Ha érdekes lesz, akkor biztos egymás közt is beszélnek erről a honlapról.”

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a fiatalok nincsenek tisztában azzal, mi haszna a fogyasztóvédelemnek:
„Azt, hogy létezünk tudták, azt hogy mivel foglalkozunk, azt nem annyira. Ez gondolom az információ hiánynak is köszönhető. A diákok nem tudják kellőképpen elmondani a panaszaikat.”

Egy honlap elindítása tehát nem oldja meg a problémát, ám a kezdeményezés jónak mutatkozik. Hamarosan magyar nyelven is megjelennek tájékoztatók, és tervezik a honlap magyar nyelvű változatát.