Kolozsváron, Szebenben és Temesváron nem csak a vásárló kevesebb, de olcsóbbak az ingatlanok is. Kolozsváron például most a tavalyinál 20 százalékkal kerül kevesebbe egy lakás, Szebenben némelyik ingatlant már csak feleáron lehet eladni.

„Eddig az ingatlanárakkal spekuláltak. Mindenki nagyon jól tudta, hogy az ingatlanokból nagy jövedelemre lehet szert tenni. Emiatt a kínálat mindenütt nagyobb lett a vásárlói erőnél. Most ahhoz, hogy valaki el tudja adni a lakását, le kell hozza az árakat.”

– magyarázta híradónkank Sergiu Dordea, az egyik ingatlanügynökség tulajdonosa. Szerinte az ingatlanok már nem fognak drágulni, de az eladások száma még növekedhet.

„Most már kezdenek stabilizálódni, de még így is jobban állunk az ingatlaneladásokkal. Még nem zuhantak az árak akkorát, mint Spanyolországban, vagy a többi európai államban. Persze nálunk is csökkennek az árak, hiszen már nem lehet árán felül eladni a lakásokat és a telkeket.”

Miután a nagyvárosokban visszaesett az ingatlanpiac, az építőcégek is kénytelenek olcsóbban dolgozni, mint tavaly ilyenkor.