A kedvező banki letéteknek köszönhetően fél éven belül látványosan nőni fog a lakossági megtakarítás. Megfigyelők szerint valószínűleg már megállt az a tendencia, hogy a lakosság nem takarít meg semmit. A jövedelmező bankbetétek miatt egyre többen teszik be a bankba a megtakarított pénzt. Juhász Jácint szakértő szerint különben a jelenlegi gazdasági helyzetben a legbiztosabb rövid távú befektetési forma a banki letét.

„A 3-6 hónapos bankbetétek igazán kedvező befektetések tudnak lenni. A banki betétek jelentős mértékben megnövekedtek az utóbbi periódusban, a tőzsde egy stagnáló, vagy hanyatló fázisában van még mindig – ezt nehéz eldönteni, az ingatlanpiac meg egyértelműen elkezdett stagnálni.”

Elővigyázatosságból javaslott a befektetéseket megosztani, a hosszú távú befektetéseknél különösen javallott.

„Diverszifikált portfólió: részvények, ingatlanok és bankbetétek kombinációját lehet ilyen szempontból javasolni, ami hosszabb távon biztos, hogy eredményes. Hosszú távon ezekben az esetekben 5 éves kifutást értünk.”

A lakossági befektetések életerős tőkét biztosítanak a gazdaságnak. Romániát éppen amiatt ítélték el többen, mert az utóbbi időszakban nagyon eladósodott a lakosság.