Erdély különösképpen jól fejlődik a kormányfő szerint, az ország keleti és déli részén van igazán szükség a felzárkózásra. Dacian Cioloș ezt a RMDSZ előkampányának részeként országszerte kihelyezett 75 óriásplakát kapcsán mondta. Ezeken az szerepel, hogy az egyes erdélyi nagyvárosokat megmentik Bukaresttől, magyarázatként pedig azt is feltüntették, hogy a helyi adók Erdélyt gazdagítsák, ne a fővárost. Kolozsváron négy óriásplakátot eltávolítottak múlt héten. Az RMDSZ üzenetét a román sajtó és közvélemény egy része provokációnak, szeparatizmusnak minősítette. Az RNDSZ nem botrányt akart kirobbantani a plakátokkal, hanem a pénzügyi decentralizációt kívánja népszerűsíteni Kelemen Hunor szerint. Az RMDSZ elnöke A politika belülről havonta jelentkező közéleti magazinunkban nyilatkozott erről.

Tehát, hogy aki többet termel, ne kelljen folyamatosan sorba álljon. Ne állhasson elő olyan helyzet, ami most előállt, hogy a központi kormányzat az augusztusi költségvetés-kiegészítéskor egyetlen egy lejt sem adott a megyei önkormányzatoknak visszaosztásból a helyi költségvetések a kiegyensúlyozására. Tulajdonképpen, ha több pénzt hagynának a megyei önkormányzatoknál, akkor nem lenne szükség erre, vagy sokkal kisebb mértékben lenne szükség, mindössze néhány megye esetében. Tehát ezeket a pénzeket nem Bukarest termeli meg, ezeket a pénzeket nem a központi kormányzat termeli meg egyrészt, másrészt hosszú távon nem fenntartható, hogy azok a cégek, amelyek egy bizonyos összeg fölötti éves forgalmat bonyolítanak le, kötelező módon Bukarestben kell bejegyeztetniük a cég székhelyét, és természetesen ebből kifolyólag az adóik is Bukarestbe mennek, és nem Szászsebest, nem Kolozsvárt, nem Csíkszeredát, nem Sepsiszentgyörgyöt gazdagítják. Mert Székelyföldön is van, nem sok, de van 2-3 olyan cég, amely pontosan ebből a kritériumból fakadóan Bukarestben kell hogy bejegyeztesse a központi székhelyét, és akkor oda fizeti az adók nagy részét. Ezeket nem lehet a végtelenségig fenntartani, ezt mondtuk mi ki. Nem mondtunk semmi mást, nem mondtuk azt, hogy a bukaresti emberektől akarjuk elszakítani Kolozsvárt, vagy a kolozsvári embereket akarjuk elszakítani Bukaresttől, vagy a kulturális intézményeket egymástól, csupán azt mondtuk, hogy a pénzügyi/költségvetési szektorban egy egészségesebb decentralizációra, és egy teljesen más mechanizmusra, logikára van szükség, mert akkor sokkal hatékonyabban, és a helyi közösségeket szolgálva lehet felhasználni az emberek, cégek adóit.”

Kelemen Hunor szövetségi elnököt hallották. A Politika belülről ma hat órától hallható az ErdélyFM-en, Kelemen Hunorral Balázsi- Pál Előd, a transindex.ro felelős szerkesztője beszélget az RMDSZ választási programjáról.