Emil Boc-ot jelölte miniszterelnöknek Traian Băsescu államfő, miután ma Theodor Stolojan bejelentette, hogy mégsem vállalja a kormányfői tisztséget. Stolojan visszalépésének valószínűleg nem lesznek súlyos gazdasági következményei, noha az államfő tőle remélte, hogy hatékonyan fogja kezelni a gazdasági válság következményeit.

„Sokkal rosszabb lett volna, hogyha elindult volna, és egy hónap után lépett volna vissza. Ebben a fázisban kilépni még sokkal kevesebb veszélyt jelent nemzetközi szinten, mint hogyha ez egy későbbi időpontban történt volna meg.”

– állapította meg Juhász Jácint gazdasági elemző. Úgy látja, a külföldi befektetőket a miniszterelnök személyénél sokkal jobban érdekli az, hogy milyen kormánya lesz az országnak.

„Igazság szerint a gazdasági válságnak a legbiztosabb kezelési módja, hogyha egy olyan kormány tud összeállni, aminek megvan az a megfelelő többsége, hogy a kormány által kitűzött célokat a parlamenten keresztül át is tudja vinni.”

A külföldi befektetőknek és az intézményeknek azért fontos, hogy a következő kormány megteremtse a parlamenti többséget, mert csak így lehet majd a reform-intézkedéseket bevezetni.