Brassai Zsombor, az RMDSZ megyei elnöke ma híradónknak azt mondta, az RMDSZ 10 nappal ezelőtt kereste meg a másik két jelölt kampánycsapatát, és azt javasolták, hogy csütörtökön este a Kultúrpalota kistermében tartsanak nyilvános vitát egy moderátorral és 5 kérdéskörben.

„Tegnap délben jelzett vissza a néppárt kampányfőnöke, és ebben elutasította a megkeresést, mondván, hogy ideje múltnak tartja néhány nappal a választások előtt. Nem látja indokoltnak, ezért javasolják a vita elmaradását. Barabás Miklós tudomásom szerint a mai napig sem jelzett vissza.”

Brassai Zsombor szerint még mindig nem lenne késő a vita megtartása, és jól jönne, ha több hónap kampány után a jelöltek leülnének egymás mellé, és a különböző kérdésekben megfogalmaznák az álláspontjukat. Az RMDSZ Maros megyei elnöke kiemelte, Soós Zoltán, a szövetség jelöltje nyitott a vitára. Portik Vilmos megkeresésünkre cáfolta, hogy elzárkózna a vitától. Azt mondta, hogy ők a keddi, szerdai időpontot javasolták, a csütörtöki vitát nem tartják elfogadhatónak,  mert nem kapna megfelelő nyilvánosságot.

„Valóban idejét múltnak tartjuk olyankor tartani a vitát, amikor már nem tud róla beszámolni a sajtó. Ezzel egyetértek. Ugyanakkor a labda az RMDSZ térfelén pattog, mert például ha még ma este meg lehetne szervezni – most már így délután vagy kora délutáni órákban szinte elképzelhetetlennek tartom – akkor még lenne értelme, hiszen a holnapi sajtóban, a holnaputániban még be tudnának róla számolni az újságíró kollégák”

– nyilatkozta Portik Vilmos, az EMNP jelöltje. Barabás Miklós, függetlenként induló jelölt híradónknak azt mondta, hogy nem kíván részt venni a vitán.

Mostanáig közel 8000 marosvásárhelyi lakos regisztrált az előválasztásra. A vasárnapi előválasztáson csak azok vehetnek részt, akik legkésőbb holnap éjfélig feliratkoznak a választói névjegyzékbe. Az előválasztás keretében a lakosság döntheti el, hogy Barabás Miklós civil aktivista, Portik Vilmos, az EMNP jelöltje vagy Soós Zoltán, az RMDSZ jelöltje legyen Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltje.