Antal Árpád polgármester azért kezdeményezte az együttműködési szerződést, mert egyik magyar párt sem alkot egymagában többséget az önkormányzati testületben.

„A sepsiszentgyörgyi tanácsban 9 MPP-s és 8 RMDSZ-es képviselő jutott be. Az egyszerű többséghez 11 tanácsosra van szükség. Az a helyzet állt fel, hogy sem mi RMDSZ-esek, sem ők MPP-sek nem tudnak a másik fél nélkül előre menni.”

– indokolta az együttműködés szükségességét a sepsiszentgyörgyi polgármester. Az új testület megalakulása óta a két fél még úgy is tud együttműködni, hogy semmilyen protokollt nem kötöttek erről.

„Egy írásos egyezménynek is meg kellene születnie, éppen azért, hogy konkrétan leszögezzük azokat a programpontokat, amelyeket mindkét szervezet fontosnak tart az elkövetkező négy évben a Sepsiszentgyörgy fejlesztése szempontjából.”

Az elöljáró reméli, ezt a protkollt még az őszi választások előtt aláírja az RMDSZ és az MPP, hiszen az egyezményben a két szervezet kölcsönösen vállalná, hogy a kampány alatt nem indítanak lejártaó hadjáratot a másik fél ellen.