Ezek leginkább azok a pénzintézetek, amelyeknek eddig nagyon kedvezőek voltak a hitelfeltételeik, és rengeteg kölcsönt adtak ki az elmúlt hat évben. 2002-től ugyanis az ország hitelfogyasztó, vagyis a gazdasági növekedést, és a vásárlások nagy részét külföldről érkezett hitelekből támogatták.

„Ennek az elosztási módja az volt, hogy a bankok külföldről hoztak pénzeket, s ezt adták kölcsönbe. Most az történt, hogy van ez a nagy világgazdasági válság, így az a fajta többletpénz, amely külföldről érkezett be az elmúlt 6 évben, hogy a romániai hiteléhséget kielégítse, ez a többletpénz eltűnt a romániai piacról egyik napról a másikra.”

– mondta el Diósi László pénzügyi szakértő. Szerinte ez azért következett be, mert a nemzetközi pénzpiacról elfogyott a valuta, így a romániai bankok csak annyi kölcsönt tudnak adni, amennyi a bankletétekből befolyik. Ez jelentősen kevesebb, hiszen nálunk jóval több a folyósított hitel, mint amennyi bankbetét van. Emiatt pedig a lakosság kevesebb kölcsönhöz fog jutni.

„Ennél sokkal súlyosabb az, hogy a vállalkozások nem fognak hitelhez hozzájutni. A vállalkozások pedig hitelből működtették a forgóeszközeiket, a beruházásaikat. Nyakunkon a hitelválság, ami azt jelenti, hogy a bankok igyekeznek csökkenteni a hitelezéseket, ez pedig vállalati csődökhöz, vállalati összeomlásokhoz, elbocsájtásokhoz, munkanélküliséghez vezethet, hogyha ezt az állam nem segít megfelelően kezelni.”

Diósi László szerint ezek mind bekövetkeztek volna nemzetközi válság nélkül is, hiszen a gazdaság már túlfűtött volt, most viszont a helyzetet súlyosbítja a nemzetközi krízis is.