Sőt a tárcavezető úgy gondolja, sokkal hatékonyabban fognak működni az egészségügyi intézmények, ha az önkormányzatok hatáskörébe kerülnek át. A kórházak működésére vonatkozóan különben a szaktárca még a decentralizáció előtt meg fog hozni bizonyos intézkedéseket.

„Ott ahol szükséges, azt a tarifot, amely alapján a kórházakat finanszírozzák és amelyekben nagy egyenlőtlenségek vannak az ország szintjén megpróbáljuk közös nevezőre hozni, azért hogy minden kórházmenedzsmentnek, akár önkormányzatnak is meglegyen az az esélye, hogy az a kórház hatékonyan működhessen.”

-téjékoztatta híradónkat Cseke Attila, egészségügyi miniszter. Emellett a szaktárca újra fogja értékelni a kórházak struktúráját is.

„Ott, ahol azt fogjuk látni, hogy talán túl sok az ágyszám, akkor azokban a kórházakban ágyszámcsökkentés lesz, éppen azért, hogy ne az önkormányzat kelljen majd ezt a döntést meghozza, hanem a minisztérium egy olyan kórházstruktúrát adjon át az önkormányzatoknak, amelyek egyfelől szükségesek, másfelől pedig fenn is tarthatóak abból a keretből.”

-magyarázta a tárcavezető. Cseke Attila úgy gondolja, a hazai egészségügy helyzete már a decentralizáció utáni évben javulhat, azokon a helyeken pedig ahol az önkormányzat eddig is támogatta a kórházakat még hamarabb bekövetkezhet a javulás.