Kolozs megyében például még nem alkalmazzák a kábító pisztolyt, noha a hatóságok ezt már be kellett volna szerezzék. Maros megyében a disznóvágásnál alkalmazott altatófegyvert az állategészségügyi hatóság mellett csak kevesen szerezték be.

„S ezenkívül tudomásunk van róla, hogy némely mészárosnak, aki vág, van még tavaly vásárolt kábítópisztolya, amit most igyekszik bejelenteni és használni. De a helyhatóságok még egyáltalán nem vásároltak és nem biztosítanak ilyesmit. Egyelőre betanítottuk a mészárosokat, akik ilyesmivel akarnak foglalkozni, a többit meg kell szervezze majd mindegyik helyhatóság”

-tájékoztatott Péter Jenő igazgató. A falusi disznóvágásoknál Kovászna megyében is többnyire még a hagyományos módszert alkalmazzák.

„Viszont van már olyan önkormányzat, például a torjai, aki testvérkapcsolati alapon Magyarországról beszerzett egy ilyen elektromos felszerelést. Van egy olyan lehetőség is, hogy a meglévő vágóhidaknál van két-három darab ilyen kábítópisztoly. A megfelelően engedélyezett embernek ők ezt bérbe tudják adni.”

– magyarázta Sikó Barabási Sándor, a megyei állategészségügy vezetője. Azt is elmondta, hogy nehézkes az ellenőrzés, hiszen egy faluban akár 30-40-en is egyszerre vágnak disznót. Idén országszerte a családoknak körülbelül a fele vág sertést decemberben.

„Itt vannak a régi szokások, a tradicionális vágás és elég nehéz a mentalitásváltás a gazdáknak, de gondolom, hogy ha gyakrabban fog előfordulni a bódítás, akkor meg fogják érteni, hogy előnnyel jár, illetve így könnyebb a disznóvágás.”

-mondta korábban híradónknak Marosfői Levente, a Hargita megyei szakhatóság vezetője. Azok akik nem az uniós normáknak megfelelően vágják le a sertést, akár ezer lejes büntetést is kaphatnak.