Drágulnak a hitelek, csak az elmúlt néhány hétben a bankok félszázaléktól egészen négy százalékig emelték a kamatlábat. Az intézkedést a hitelintézetek elsősorban a nemzetközi pénzügyi válság miatt vezették be.

„Nekik az újrabiztosításuk drágább lesz ezentúl, ők ezt a terhet továbbítják a hitelfelvevők felé. Ezzel lehet magyarázni, hogy a bankok megemelték a kamatlábat.” – tudtuk meg Vinczer Mária pénzügyi szakértőtől.

A mostani kamatemelés igen látványos. Ahol a bank 4 százalékos többlet mellett döntött, ott egy 25 ezer lejes kölcsön után havonként 83 lejjel kell nagyobb részletet visszafizetni.Az intézkedés nem minden banknál érinti a régebbi hitelezőket:

„Mindenki, aki ebben a helyzetben van, vegye elő a szerződést, olvassa el, inklusszíve az apróbetűs részeket is, és nézze meg, hogy a kamatlábbal kapcsolatosan neki milyen kitételei vannak a szerződésben. Mert hogyha egy stabil kamatláb van, akkor az akkor százalékban, amikor a hitelt felvette, és megkötötte a szerződést, akkor ehhez a bank nem szabad hozzányúljon.”

Amennyiben viszont a banknak szabadkezet adott a hitelmódosításban, akkor előfordulhat, ezentúl nagyobb kamatot kell fizessen. A BRD egyébként szeptember 15-ével megemelte a már felvett hitelekre is a kamatlábat.