Ezt ma mondta az Erdély FM-nek Markó Béla.

„Tehát minden bizonnyal jövő hétfőn a koalíciós tárgyaláson véglegesítjük a megállapodást, és utána válik az is véglegessé, hogy akkor milyen kormánynak alárendelt intézményeket fog vezetni az RMDSZ.”

-magyarázta híradónknak az RMDSZ elnöke. Emellett a két koalíciós párt  több megyében is még tárgyal a dekoncentrált intézmények vezetői tisztségeiről.

„Az az érdekünk, hogy a különböző kormánystruktúrák kialakítása nem csak itt Bukarestben, hanem a megyei dekoncentrált intézményekben is minél hamarabb megtörténjék. Tehát nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy heteken vagy hónapokon át  azzal foglalkozzunk, hogy milyen tisztségei vannak az egyik pártnak vagy a másiknak. De egyelőre ez azért nem merül fel véleményem szerint.”

Híradónk különben úgy tudja, az RMDSZ és a PDL megyei szervezetei holnapig kell döntsenek arról, hogy milyen arányban osztják el a dekoncentrált intézmények vezetői posztjait. Makó Béla ezzel kapcsolatban azt mondta, ezt annak alapján fogják eldönteni, hogy a magyar közösség milyen arányban él az adott megyében. A Szövetség elnöke szerint a szórványban valószínűleg a magyarság számarányánál több szakértőt fognak a közintézmények élére kinevezni.