Civil szervezetek vizsgálják ki, hogy a Rézbánya melletti radioaktív-hulladéktározó mennyire árt a környezetnek és a lakosságnak. Egyelőre csak tájékozódnak ezek a Bihar megyei zöld szervezetek.

„Mi meg akarunk bizonyosodni róla, hogy ennél a hulladéklerakónál minden tevékenység ellenőrzött és törvényes. Nem a nagyobb radioaktív sugárzásra gyanakszunk. De miért ne fordulhatna elő, hogy az országba Isten tudja honnan szállítanak veszélyes hulladékokat, és mindezt anélkül teszik, hogy a tevékenységet a hivatalosságok felügyeljék, vagy egyáltalán jóvá hagyják.”

– tájékoztatott a Nyugati Kárpátok Környezetvédő Felügyelőségének elnöke, Mihai Togor. A Bihar megyei Rézbányán többen egyébként arra gyanakszanak, hogy a közelben tárolt veszélyes hulladéknak a megengedettnél erősebb a radioaktív-sugárzása, és emiatt egyre több a rákos beteg.

„Szerencsére eddig mindenütt, ahol veszélyes hulladékot tárolunk, minden mérés azt bizonyítja, hogy a sugárzás csak nagyon keveset nőtt, nyugodt lélekkel normálisnak mondható az adott környéken.”

– mondta el a veszélyes hulladéktárolást felügyelő hatóság elnöke, Gheorghe Ioniţă. Ezeknél a hulladéktározóknál a víz szennyezettségét havonta, a levegőbe került radioaktív-anyagok gyakoriságát pedig minden három hónapban ellenőrzik. Az elnök szerint inkább az a valószínű, hogy a Rézbányához közeli nehézfém-bánya miatt gyakoribb a környéken a rákos betegség.