Ezt ifj. Székely István politikai elemző mondta el az Erdély Fm-nek, miután hétvégén megtartották a Románia Haladásáért Országos Szövetség alakuló közgyűlését. A szakértő szerint az új párt megalakulásával a PSD veszíthet a legtöbbet.

"A párt a PSD ellen határozza meg magát. Balközép pártként határozzák meg magukat. Arra is találunk utalást, hogy az európai szocialisták pártjába szeretnének belépni. Továbbá a párt meghatározó politikusainak nagy többsége a PSD-ből származik.”

Ifj. Székely István szerint elképzelhető, hogy az új párt bekerül a kormányba, de ez nem jelenti azt, hogy az RMDSZ-t kizárják a kormányzásból.

"A közeljövőben számolni kell azzal, hogy az újonnan létrehozott párt valamilyen szinten be fog kerülni a kormányba. Már bent is vannak, hiszen Gabriel Oprea tagja a kormánynak, de várható, hogy még fognak kapni néhány pozíciót. Én úgy gondolom, hogy azzal, legalábbis rövid távon nem kell számolnunk, hogy az RMDSZ-t esetleg kitessékelnék a kormányból"

Az azonban előfordulhat, hogy az RMDSZ kevesebb funkciót kap majd, ha az új pártot bevonják a kormányzásba. Különben korábban azt mondták a politikai elemzők, hogy ez az új baloldali párt a PD-L-vel fog egyesülni, ezt azonban egyelőre cáfolják a demokrata politikusok.