Bakk Miklós politikai elemző szerint a válságkezelő kormányzás meggyengítette a PD-L-t, erre utal az is, hogy a közvéleménykutatások szerint csak a harmadik helyen áll, most a PSD-nek és a PNL-nek van a legnagyobb támogatottsága. Éppen ezért az ellenzéki pártok egy előrehozott parlamenti választással is számolhatnak, és a koalíciót ezért hozták most létre. De a politológus szerint a Jobb-Közép Szövetséggel az is a célja a Nemzeti Liberális Pártnak, hogy kiszélesítse a mozgásterét, és átvegye a PD-L helyét a politikai porondon.

„Megtörténhet, hogy arra játszik a liberális párt és ez a szövetség, hogy a Demokrata-Liberális Párt, amely birtokolja jelenleg a román politika jobboldali pólusát, az összeomlás küszöbén áll, legalábbis stratégiailag így számolnak vele, és akkor kiüresedik ez a jobboldali pólus, és ezt próbálja elfoglalni a Nemzeti Liberális Párt.”

Az elemző azonban úgy látja, hogy a jelenlegi liberális-konzervatív koalíció hosszú távon csak úgy működhet, ha ennek megváltoztatják a keretét.

„Most tulajdonképpen csak egy olyan szövetségről van szó, amely nem szünteti meg a két pártnak az alanyiságát, de többet jelent egyszerű választási szövetségnél. Ebben a formában úgy hiszem, hogy nagyon sokáig nem tud fennmaradni. Vagy felbomlik, vagy pedig valamilyen fúzió létrejön. Ebből mindenképp a Nemzeti Liberális Párt kerülhet ki győztesen.”

A fúzióra viszont csak a választások után lehet számítani, addig a két párt a jelenlegi szövetség kereteivel fog együttműködni. Bakk Miklós politológus úgy látja, a két alakulat valószínűleg a PSD-vel is fog szövetkezni. Ezt viszont csak választási célokból teszik majd, és nem tervezik hosszú távra. A PSD most a legerősebb párt Romániában, így az az érdeke, hogy megőrizze identitását.