Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke, Soós Zoltán polgármesterjelölt, valamint Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt országos elnöke ma közös sajtótájékoztatót tartott. Ezen hangzott el, hogy Soós Zoltán az RMDSZ listáján, és nem függetlenként, a választási koalíció jelöltjeként indul a helyhatósági választáson.

„A múlt héten volt egy egyeztetésem Kelemen Hunor elnök úrral, ahol az akkori álláspont szerint az volt, hogy mindenképpen egy koalíció jelöltje leszek. Amennyiben nem sikerül, akkor nyilván az RMDSZ-listán fogok én is szerepelni. Abban az esetben volt szó arról, hogy külön szerepelek, amennyiben választási koalícióban gondolkodunk, és a jelölt a választási koalíció jelöltje lesz. Amennyiben ezt a törvény nem teszi lehetővé, nincs értelme annak, hogy független jelöltként induljak”

-nyilatkozta Soós Zoltán. A választási törvény nem teszi lehetővé a nemzeti kisebbségek szervezeteinek, hogy választási koalíciót hozzanak létre, így az RMDSZ csak saját szimbólumával, identitásával indulhat a választáson. A választásokon való együttműködés jogilag csak úgy valósulhat meg, ha az EMNP és az MPP jelöltjei is az RMDSZ listán indulnak.

„Ilyen értelemben döntöttünk úgy, hogy az RMDSZ listái nyitottá válnak a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt előtt is, illetve biztosítjuk, hogy a polgári párt és a néppárt listára iratkozó képviselői megtarthassák politikai identitásukat a választások után is”

-mondta Brassai Zsombor. Az MPP elfogadta ezt a helyzetet, és ugyanerre kérik az Erdélyi Magyar Néppártot is, nyilatkozta a Maros megyei RMDSZ elnöke. A városi RMDSZ ügyvezető elnöksége hétfőn arról döntött, hogy az MPP-nek és az EMNP-nek lesz elkülönített helye a listán, a szövetség 1-1 befutó helyet tud garantálni a polgári pártnak és a néppártnak, mondta ma Soós Zoltán.