Erre többnek lehetősége is lenne, hiszen hétvégén volt az ország legnagyobb állásbörzéje, amelyen több mint 2000 külföldi munkahelyet kínáltak a hazai orvosoknak.

„Azt kell mondanom, hogy a rezidens orvosok több mint 50 százaléka már elhagyta az országot, és ezután is sokan el akarnak még menni. Erre következtethetünk abból is, hogy a végzősöknek meghirdetett rezidens állásokat idén nem töltötték be.”

– állapította meg Clara Matei, a Rezidens Orvosok Szövetségének vezetője. Miután mind többen vállalnak külföldön munkát, Romániában egyre kevesebb az orvos. Ez főként a szakorvosi ellátásban érződik és a szegényebb településeken, ahol a rossz munkakörülmények miatt senki sem akar dolgozni.

„Egy külföldi állás minden szempontból jobb. Ha valaki toborzó cégen keresztül megy ki, akkor fontos, hogy odafigyeljen a munkaszerződésre, hogy biztosan a saját szakképesítésével tudják-e alkalmazni, vagy csak általános orvosként. De ha már a rezidens képzést is külföldön végzi el, akkor nem lehetnek problémái. Persze kell ismernie a nyelvet.”

Külföldön 2000 és 7000 euró közötti fizetést kínálnak az orvosoknak. Nálunk ekkora bérekre nincs lehetőség, de bizonyos kedvezményekkel több orvost is itthon lehetne tartani.

„Ilyen lehet egy szolgálati lakás biztosítása, vagy egy terület, ahol építkezhet. De arra is lehet gondolni, hogy figyelembe kell venni, hogy a házastársnak mi a szakmája, és segíteni neki, hogy ő is állást találjon.”

– fejtette ki híradónknak Deme Judit, a Kovászna megyei közegészségügyi hatóság vezetője. Tavasszal több ezer állást hirdetett meg a szaktárca, de a kedvezőtlen feltételek miatt még 350-en sem jelentkeztek ezeknek a munkahelyeknek a betöltésére.