Az RMDSZ-es képviselő a 2016-os költségvetési tervezet kapcsán azt mondta ma, ez egy sebtében összeállított költségvetés, amelynek vannak ugyan jó pontjai, de az infrastrukturális fejlesztések szempontjából kifogásolható. Hozzátette, ez a terület valószínűleg azért is szorult háttérbe, mivel a kormánynak jövőre ki kell fizetnie a közalkalmazottaknak jóváhagyott bérnövelést, másrészt 2016-ban csökkenni fognak az állam bevételei az új adótörvénykönyvbe foglalt kedvezmények miatt. A képviselő kiemelte, idén is rosszul áll a kormány az infrastrukturális beruházások területén, hiszen nem költöttük el az erre szánt állami pénzeket.

„Arról kell beszélni, hogy a kormány jövőre képes lesz-e elkölteni az infrastruktúrára előirányzott összeget, amelyet ebben az évben nem tudtak elkölteni, csak egy példát mondok, a fejlesztési minisztérium idén 1,2 milliárd lejt nem költött el, nem beszélve a Környezetvédelmi Alapról, amely csak a költségvetése 30 százalékát használta fel.”

Az észak-erdélyi autópályára előirányzott mintegy 250 millió lejt sem költötték el idén, csak a közbeszerzési eljárásokat bonyolították le. Borbély László megjegyezte, az autópálya-építés területén negatív rekordot állítottunk fel idén, 15 km-t adtak át, 20 km-t pedig elbontottak. A kormány jövőre 619 millió lejt szán autópályákra, ha ezt sikerül elkölteni, akkor újabb pénzeket utalnak majd erre a területre, mondta a képviselő. A Ciolos-kabinet a tegnapi ülésén hagyta jóvá a jövő évi költségvetés tervezetét, a dokumentumot átküldték a parlamentbe is, ahol már a jövő héten szavazásra bocsáthatják.