Akkor is be kellene vezetni, mégha az áttérésre nem is készültek fel. A Nemzetközi Valutaalap szerint így Románia vagy Magyarország jóval hamarabb kilábalhatna a gazdasági válságból. A nemzetközi pénzintézet szerint így könnyebben törleszthetnék az eurós hiteleiket a kelet-európai uniós tagállamok. Azonban az euró bevezetésével az adott országok elveszítenék a szuveranitásukat a monetáris politikában.

 

„Mert attól a pillanattól kezdve, hogy mi eurót használunk, elveszti a jegybank a pénzteremtésnek a lehetőségét,amivel gyakorlatilag a gazdaságot működteti. A jegybanknak nincs olyan lehetősége, hogy változtat a jegybanki alapkamatlábon, ami a bankokkal történő elszámolásoknak az alapára, hanem ezt az uniós kamatlábakkal kell helyettesítse.”

 

 

– állapította meg Juhász Jácint gazdasági szakértő. Románia addig nem szólhat bele az Unió pénzügyi politikájába, amíg nem tartozik az eurózónához. Ha csak egyszerűen áttér az euróra, nem tudná szabályozni a hitelpiacot, vagy mérsékelni az inflációt. Viszont ezzel megoldaná az ország az ingadozó valutaárfolyamok problémáját.

 

 

„Hogyha a lakosságnak mindene euróban lenne, akkor az euróárfolyam-ingadozás nem érintené olyan rosszul, és a hiteleknek habár a százalékos kamatlába nem lenne olyan alacsony, mint ahogyan most van, viszont nem lenne az, hogy nő-nő az euró árfolyama, és ezért én mindig több pénzt kell bevigyek a bankba lejben kifejezve.”

 

Emellett javulna Románia megítélése a nemzetközi hitelminősítőknél is, mert egy elismertebb monetáris politikának rendelné magát alá az ország.