Az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a szenátus által hétfőn elfogadott átfogó oktatási törvénycsomag egyik kidolgozója szerint a felvételi során a tárgyi tudásszintet kell mérni, nem a felvételiző nyelvtudását. A törvénymódosítás ugyanis lehetővé tenné a kisebbségek nyelvén is a felvételit a felsőfokú intézményekbe, de ezt többen bírálták az elmúlt napokban. Mircea Miclea volt tanügyminiszter szerint ez megkérdőjelezi a tanulók román nyelvi kompetenciáit.

Hogyha be akarok menni a politechnikára, vagy valamilyen egyetemre, akkor nem a nyelvtudást mérik, hanem a tantárgyi, a tárgyi tudást kell mérjék. És itt a Miclea úrnak szerintem az agyában zavar történt, mert ez igy működött a kommunista rendszerben is.És én azt gondolom, hogy minimum annyit kell tudjon a román állam kisebbségi viszonylatban, mint amit a kommunizmus tudott. Akkor állítólag a legrosszabb volt ebben a kommunista blokkban is a többség, kisebbség viszonya, most pedig amikor modell értékű, annyit sem tud a felsőoktatási felvételi vizsgán mint a kommunizmus? 

Mircea Miclea azt is sérelmezte, hogy az anyanyelvi felvételi sérti az egyetem autonómiáját, mert a magyar vagy német tanszékkel nem rendelkező egyetemeket arra kötelezi, hogy külön felvételit szervezzenek a magyar vagy német diákoknak. Szabó Ödön Rmdsz-es parlamenti képviselő úgy látja ez semmiképp nem írja felül az egyetemi autonómiát.

Nagyon fontos, hogy az egyetemi autonómia nem egy abszolút fogalom. Még akkor is ha abszolutizálják. Örültem volna például, ha Miclea úr azért harcol az autonómiáért, mert azok a plusz források amit saját jövedelemként megtermelnek az egyetemek, azokat a következő évben ne csak a pénzügyminisztérium jóváhagyásával költhesse el. Ez igazából az ami sérti az én véleményem szerint az egyetemi autonómiát, és nem az hogy valaki, egy anyanyelven tanult, ugyanazon a nyelven felvételizzen az egyetemre. Erre nagyon sok precedens van, többek között a bukaresti politechnika rektora ugyancsak volt oktatási miniszter megvédte ezt az előírást és elmondta, hogy a bukaresti politechnikán magyar nyelven felvételizhet bárki, mert számukra fontos, hogy az a diák, aki bekerül, az jó minőségű legyen, és ha ő az anyanyelvén elsajátította a tárgyi tudást, biztos, hogy az első években fel tud zárkózni, és nekik a tárgyi tudás a fontos és nem a nyelvtudás.