Kiss Tamás szociológus azt mondta, ugyan a 2008-asnál magasabb volt a szavazókedv, a helyhatósági választásokhoz viszonyítva alacsony volt a részvétel. Ezt pedig valószínűleg a referendum sikertelensége váltotta ki, de az alacsony szavazókedvhez valamilyen mértékben a rossz idő is hozzájárult. A szociológus úgy látja, Erdélyben főként a PDL szavazótábora maradt távol a választások napján.

„Tehát ezekben a jobboldali irányultságú megyékben szerintem most eléggé nagymértékű volt a szavazók távolmaradása. A jobboldali szavazók a PDL-ből kiábrándultak,vagy pedig a jobboldali szövetséget egyszerűen fel sem lehetett építeni számukra, viszont az USL-re, amit egy kommunista utódpártnak tekintenek, arra nem szavaztak.”

Ezért nem szavazott az erdélyiek egy része. Kiss Tamás szerint Erdélyben a magyarság körében nagyobb volt a szavazókedv, mint a románság körében. Az RMDSZ azonban az Erdélyi Magyar Néppártra leadott szavazatok miatt szerzett kevesebb mandátumot, és azért, mert a magyarság 5-6 százaléka a román pártokra szavazott.