Erre tegnap szólította fel a két hatóságot a miniszterelnök. Azt is kérte a környezetvédelmi szaktárcától, hogy két hét alatt állítson össze egy olyan tervet, amely alapján mihamarabb fel lehet számolni a nem eu-konform hulladéklerakókat. Ezeket július közepéig kellett volna bezárni, de néhány település azóta sem tette ezt meg. Sőt, némelyik önkormányzat megpróbálta félrevezetni a hatóságokat. Így például Hargita megyében, Kápolnásfaluban az önkormányzat rendszeresen a falu határába szállította a hulladékot, de mindannyiszor elföldelte a gödröt. Ezzel azt a látszatott próbálta kelteni, hogy már felszámolták a lerakót. Emiatt a szabálysértés miatt ez a település írásbeli figyelmeztetést kapott a környezetvédelmi őrségtől.

„Most már a cekendi lerakóhoz szállítódik tudunkkal a szemét, ami összegyűl, és folyamatban van egy törvény által is az illetékes céggel a szerződés, hogy ő fogja majd elszállítani és összegyűjteni a hulladékot. Ők is azzal takaróznak, hogy nem volt elegendő pénzük bezárni ezeket a lerakókat.”

– tudtuk meg Péter Imrétől. A Hargita megyei környezetvédelmi őrség aligazgatója azt is mondta, hogy Hargita megyében még két település van, amelyik nem számolta fel a hulladéklerakóját, és mindkettő arra hivatkozott, hogy nincs pénzük erre. A hatóság szerint ezeket a hulladéklerakókat 3-4 hónapon belül számolják fel.