Eszerint az Európa Tanács tagállamainak azt javasolja, az etnikai kisebbségek által lakott területen tegyék hivatalossá az adott nemzet nyelvét és arra ösztönzi az európai országokat, hogy erősítsék meg a területi önkormányzatiságot úgy, ahogy ezt Dél-Tirolban és a finnországi svédek esetében kialakították. Az Európa Tanács tegnapelőtt fogadta el a jelentést, ezt Kalmár Ferenc András magyarországi képviselő dolgozta ki, és a dokumentum összeállításánál Korodi Attila RMDSZ-es politikussal egyeztetett.


„Ez a jelentés sokat beszél a kisebbség és a többség viszonyrendszeréről, és azt mondja, hogy azokban a térségekben, ahol az önrendelkezés formáit – az legyen egyéni vagy regionális területi jellegű – alkalmazzák, a többség és a kisebbség közti viszonyrendszer sokat javult és sokkal stabilabbak azok a társadalmak. Ezért tartja a jelentéstevő és a parlamenti közgyűlés jó példáknak és követendő standardoknak”

-magyarázta az ErdélyFm-nek Korodi Attila, RMDSZ-es politikus. Azt mondta, 10 éve is készült egy hasonló kisebbségjogi jelentés, de a mostani teljesebb, mert foglalkozik Olaszország és Finnország pozitív példáival is, ezeket elfogadható standardokként említi, és azt javasolja a tagállamoknak, kövessék ezeket a kisebbségvédelemben, a nyelvhasználatra, közösségi önrendelkezésre, területiségre vonatkozó kérdésekben.

„Hogyha azt mondják Romániában a partnerek, hogy nincsen erre európai szabvány, nincsenek normatívák, igen, a dokumentum azt írja, hogy vannak jó példák. Ez a jelentés ajánlás formáját ölti, ez azt jelenti, hogy nem kötelező érvényű, viszont akkor, amikor kisebbségi ügyekben vizsgálják a tagállamok magatartását, akkor ezek a jelentések sarkalatos mérföldkövek, mert ezek alapján mérik fel a tagállamok hozzáállását a kisebbségpolitikai kérdésekhez.”

Éppen ezért Korodi Attila szerint ez a jelentés egy újabb eszköz az RMDSZ-nek és a civil mozgalmaknak a kisebbségjogi törekvésekben.