Az államelnökkel folytatott tárgyalások után Markó Béla szövetségi elnök azt nyilatkozta, hogy a demokrata-liberálisokkal és a Nemzeti Liberális Párttal való koalíciót tartaná a legszerencsésebb kormányfelállásnak. A Pro Demokrácia Egyesület elnöke, Cristian Pirvulescu szerint több szempontból is lényeges, hogy az RMDSZ bekerüljön a kormányba.

„Ésszerű lenne, hogy az RMDSZ-nek most a krízisre való tekintettel lehetőséget adjanak a kormányzásra, mivel így visszaszorítható lenne a magyar radikalizmus, illetve biztosítva lenne a megfelelő érdekképviselet a magyar kisebbség számára. Ha az RMDSZ ellenzékbe kerül, akkor az ország visszakerülhet a 1996 előtti helyzetbe.”

Szász Alpár politológus is úgy gondolja, hogy előnyös lenne az országnak, ha az RMDSZ kormányra kerül.

„A demokrata liberális párt és a nemzeti liberális párt koalíciója az nem lenne egy kényelmes többség véleményem szerint itt szükség lenne az RMDSZ-re biztosítékul. Ez pedig a külpolitikában is jó pont lehet, ha az RMDSZ kormányon marad.”

Traian Băsescu államfő ma találkozott az összes olyan politikai alakulattal, amely bejutott a parlamentbe. A találkozón a pártok a kormányalakításról szóló elképzeléseiket mutatták be.