A környezetvédelmi miniszter ma az ErdélyFM-nek azt mondta, Románia 2014-2020-as hulladékmenedzsment tervében azt tűzte célul, hogy a 7 éves ciklus végére minden megyében kiépíti a hulladékbegyűjtési infrastruktúrát, és figyelembe véve az új uniós irányelvet, a legtöbb hulladékot újrahasznosítja, egy kisebb részét pedig hulladékégetőkben értékesíti.

„5 vagy 6 megye van, ahol még egyáltalán nem kezdődött el az építkezés, de valamilyen formában működnek begyűjtő rendszerek. Viszont, ami a legfontosabb, hogy minden megyében az átrakási állomások kérdése, a begyűjtési hálózatok fejlesztése folyamatban van. Van olyan megye, ahol nem kellett lerakó rendszereket támogatni, hanem magántőkéből azt már megépítették, általában a nagyvárosokhoz köthető megyékben. Viszont vannak olyan megyék is, ahol a helyi döntésképtelenség vagy a közbeszerzési problémák miatt nagyon elhúzódtak a történeket.”

Korodi Attila azt reméli, 2015 végére minden megyében lezárul ez a projekt, azonban egyes megyék esetében, mint például Konstanca megye, kérdéses, sikerül-e tartani a határidőt. Maros megyében is elkészült már a hulladéklerakó és az átrakó állomások is, de a rendszer még nem működőképes. Ehhez még ki kell választani a működtető céget.