A Szövetségi Állandó Tanács ma vitatta meg, hogy az RMDSZ kit támogasson az elnökválasztás második fordulójában, de végül úgy döntöttek, hogy a szavazók lelkiismeretére bízzák a választást, tájékoztatta az Erdély FM-et Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

„Úgy jutottunk erre a következtetésre, hogy az elmúlt napokban láthattuk, hogy Klaus Johannis arrogánsan elutasított minden párbeszédet, másrészt pedig megállapítottuk, hogy az elmúlt hónapokban jól együtt tudtunk dolgozni Victor Pontával és a kormánykoalícióval, ugyanakkor a koalíció egyik pártja együttműködési szerződést kötött a Nagy Románia Párttal, és ez számunkra teljesen elfogadhatatlan.”

Kovács Péter szerint felmerült az is, hogy a mai döntés veszélyezteti az RMDSZ kormányzati helyét azáltal, hogy nem foglaltak állást Victor Ponta mellett. A főtitkár azonban hozzátette, egyelőre nem lehet tudni, milyen változások következnek a kormányban, ez a választások eredményétől függ.

„Nem elsősorban ezt az érvet vettük figyelembe, amikor döntöttünk, hanem azokat, amelyeket felsoroltam. Lássuk, mi lesz a következő időszakban, hiszen minden bizonnyal a választások után új kormánya lesz Romániának, amennyiben Victor Ponta nyer, biztosan új kormánya lesz az országnak, elképzelhető új koalíció is, de ez csak november 16-a után derül ki.”

Az államfőválasztás második fordulója kapcsán korábban az EMNP és az MPP is állást foglalt. Mindkét párt Klaus Johannis támogatására buzdítja az erdélyi magyarokat.