Elég csak a Petőfi Sándor és a Pilvax, Kosztolányi és a New York, Ady és a Három Holló társításokra gondolni. Letűnt idők korszakalkotó és -alakító szórakozóhelyei ezek, de lássuk, mi a mai valóság?

A kultúrkocsma különleges státus a szórakozóhelyek világában. Főleg kulturálisan fejlett városokban, egyetemi központokban van létjogosultsága.

"Mit is jelent a kultúrkocsma fogalma?
A kultúrkocsma az elsősorban a művészek felé egy másfajta öntudatra ébredést jelenthetett, legalábbis anno, hogy hoppá ez egy új tér, ezt be lehet lakni, itt a kultúra létezni tud. Tehát egy újabb hódítás."

Szántai János, a kolozsvári Insomnia művészeti tanácsadója szerint míg Nyugaton a művészek kocsmaszintű megnyilvánulása régóta elfogadott, sőt gyakorlott tény, addig nálunk sokáig visszautasították az efféle felkéréseket, a szemléletváltáshoz éveknek kellett eltelnie.

A kultúrkocsma – mondhatni – alternatív kezdeményezés. Nemcsak a művészek kibontakozásának ad teret, de a nagyközönségre is hat:

"Véleményformálás, többet mondok, tudatformálásról van szó igazából. Ember bejön, szembesül azzal, hogy milyen kulturális közegben él. Ebből a szempontból óriási szerepük van. Miért? Mert rengeteg fiatal elmegy inni, és akkor kultúrafogyasztóvá is válik."

De miről ismerszik meg a kultúrkocsma?

"Első ránézésre az ember belép, azt mondja, hogy kocsma, de hát ott lógnak a falakon a kiállított tárgyak, ott állnak a térben a kiállított tárgyak. Tehát valahogy a kultúra, mint a füst, átitatja őket. Nyilván itt konceptuális kérdések is vannak, meg vannak olyan kocsmák, ahol a művészetet tudatosan beépítik a térbe."

Általában csöppet sem szokványos a beltere, a berendezése, a dekorációja. A kultúrkocsma rendezvényeknek, koncerteknek, állandó tárlatoknak ad otthont. Filmvetítések zajlanak vagy kísérleti színház működik benne. Egyszóval közösségi ház, a társadalmi élet színtere. Némelyik, mint például a kolozsvári Insomnia egyenesen intézménnyé nőtte ki magát, a tulajdonosoknak köszönhetően:

"Amit Márkus Tünde és Lőrincz Gyula 10 éve művel különböző szinteken, az éppen erről szól. Tehát a vizuálistól kezdve a szóművészeten át a legjobb értelemben vett szórakozásig, minden megtalálható."

Summa summarum: van kocsma, amelyhez a kultúra szervesen hozzátartozik és nagy gondolatok születhetnek benne. Nemhiába mondta egyszer valaki, hogy minden izmus a kocsmában indult el…