Itthon elég kevesen, megközelítőleg 1000 személy vesz részt rendszeresen nagyobb kerékpár utakon, és mintegy 10 ezerre tehető azoknak a száma, akik időnként elmennek kisebb kerékpáros kirándulásokra. Radu Mititean, az Országos Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta, hogy Romániában alig pár éve létezik ez a sportág:

„Alig két éve szerveznek kerékpáros turisztikai rendezvényeket, amelyeknek köszönhetően nőtt az érdeklődés a kerékpáros utak iránt, de még mindig kevesen űzik ezt a sportot. Úgy tűnik, nincs érdeklődés a kalandtúrák iránt, de valójában kevés a kiépített út, és azoknak a turisztikai irodáknak a száma is, akik ilyen utakat szerveznek. Jobb infrastruktúrára, térképekre és túravezetőkre lenne szükség.”

A turisztikai minisztérium 10 vándorút, és 8 hegyi útvonal kiépítését tervezi a közeljövőben. Ezek közül több csatlakozhatna a nemzetközi kerékpár-vonalakhoz:

„Most komolyan dolgoznak már a Duna-menti kerékpárút kiépítésén. Ez egy európai projekt része, az Eurovelo 6-os útvonal befejezéséről van szó. Ez az út a Duna folyását kíséri végig, és a romániai lenne a befejező szakasza.”

A kerékpáros turizmus Európában az egyik legjövedelmezőbb turisztikai ágazat. Németországban például évről évre 10 százalékkal nő a kerékpár piac értéke.