A hipermárketek megszegik azt a termelőkkel kötött etikai kódexet, amelyet a nyáron írtak alá az élelmiszeripari szervezetek és a hipermarketek. Az érdekvédelmi szervezetek úgy látják, a nagyáruházak a termelőkkel szembeni magatartásukon alig változtattak az egyezségkötés óta.

„Ugyanaz a reakciójuk, mint eddig. Vagyis, ha nem tetszenek az általunk szabott feltételek, elhagyhatják a hipermárket területét. Eddig ezt meglehetősen nyersen közölték, most már diplomatikusabban adják a tudtunkra. Nem változott más, csak a hangnem, a következmények továbbra is ugyanazok.”

– nyilatkozta híradónknak Valentin Blănaru, a hazai tejtermelők érdekvédelmi vezetője. Az etikai kódexnek nincs törvényereje, így azokat, akik megszegik az előírásait, nem lehet felelősségre vonni.

„Hogyha nincs törvényes szabályozás, nem kötelező az adott előírásokat alkalmazni, és nem létezik a felelősségre vonás sem. Egy etikai kódex olyan csak, mint egy szóbeli megegyezés.”

Emiatt az élelmiszeripari patronátusok egy törvénytervezetet dolgoztak ki, amelybe belefoglalták a jelenlegi kódexnek több cikkelyét is. Amennyiben ezt a tervezetet elfogadja a parlament, a jogszabály majd minden hipermárketet és patronátust kötelezni fog a jelenlegi egyezség betartására.