A Hargita Megyei Tanács elnöke levélben fordult Mihai Sorin Cîmpeanu oktatási miniszterhez, miután tudomásukra jutott, hogy idén 50 tanügyi állást szüntetne meg a szaktárca. Hargita megyében tavaly is 166 állást számoltak fel, a tanárok mellett karbantartókat, kazánfűtőket és takarítókat is elküldtek, a most tervezett újabb megszorítások miatt pedig veszélybe kerülhet egyes tanintézetek működése, mondta híradónknak Borboly Csaba.

„Iskolát nem tudnak bezárni, mert Hargita megyében a polgármestereink felelősen bánnak ezzel hatáskörükkel, hogy meg kell szavazza az iskolaszerkezetet a helyi tanács is. Ez az újabb leépítés elnehezítheti a tanítást és osztályösszevonáshoz vezethetne, illetve középület-karbantartás nélkül, felügyelet nélkül vagy iskola télen fűtés nélkül elképzelhetetlen, úgy hogy ilyen szempontból magát a rendszert gyengítenék ezzel a döntéssel.”

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke azt mondta, hogy egyedül Balánybányán kerülhet sor iskola-összevonásra, de ezt is megpróbálják megakadályozni. Borboly Csaba megjegyezte, Hargita megyében nagyon sok kis falu és tanya van, ahol 300 alatt van a gyereklétszám egy-egy iskolában. Szerinte ezeken a kistelepülésekben is fenn kell tartani az iskolákat, mivel ez az alapja az adott helység fennmaradásának.