A köznyelvben gyerekszájnak nevezzük azokat a villanásokat, melyek a gyermek fejéből pattanak ki, csak úgy, s melyekre a felnőtt minduntalan rácsodálkozik. Mindenki őriz ilyen kedves szófordulatokat, melyek épp attól emlékezetesek, hogy szellemesek. A kicsik szókimondó sítlusára már a média is felfigyelt. Műsorok is születtek, véleményműsorok. A felnőtt közönség meg jókat derült ezeken, főleg, melyekben nem mozognak otthonosan a csöppségek.

Szerkesztőségünk tarsolyában is akad egy pár gyerekszáj.

"Kezdjük újból a riportot… azért, hogy ne mondjam hogy ize…áááá…"

Igen, ez a kislány már kész interjúalanynak számít – gondoltuk. Egészen addig, míg Tót Harsányi Éva óvódaigazgató rá nem cáfolt véleményünkre:

"Mert tudja, hogy nem kacagják ki, ez fontos, hogy ez a bizalmas légkör megteremtődjön. Ne érződjön, hogy sürgetjük, hogy nincsen rá elég idő."

Megtudtuk: a gyerek érzékeny arra, hogy nehogy nevetség tárgya legyen. Ugyanakkor kíváncsi. Fontos neki a folytatás is, hogy mi történik azzal, amit rögzítettünk:

"Ez mind belemegy a rádióba?"

Hogyha már minden körülménnyel tisztában van a gyerek: figyeljünk arra, hogy érdeklődésünk ne legyen tettetett. Megérzi és rögtön más hangnemre vált, mint ahogy a kislány tette ezt:

"Nyolcan voltunk ott osztálytársak és Heni kistesója. Azzal kilenc…mert 8+1 az 9. Tán tud valaki számolni?"

A gyerek soha nem szerepel, mondja az óvónő:

"ő mindig magát adja őszintén."

Ha barátságosan közelítünk hozzájuk, sok mindent megtudhatunk:

"Az volt a lewgjobb, hogy a csomagtartóban mentunk haza Heniekhez…"

Hogy ilyen kulisszatitkokat ki tudjunk húzni a gyerekből, mindenképp szót kell tudni érteni vele:

"teljesen egyértelmű dolgokat kell neki mondani, olyat amit ő teljesen megért. Ügyelnünk kell arra, hogy ne adjuk a gyerek szájába a gondolatainkat."

Amire nagy hangsúlyt fektet az óvónő, hogy beszélgetésekkor nyugodt körülményeket teremtsünk, meleg legyen a légkör és természetesen megfelelő a személy:

"Szeresse a gyermek, vagy legyen neki szimpatikus, mert úgy-e a gyerekre még az érzelmi dominancia jellemző."