Több civil szervezet is tiltkozik az ellen, hogy a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Bizottság törvényét módosítsák. Amennyiben a szenátusi módosítójavaslatokat elfogadják a parlamenterek, a jelenlegi rendszer átláthatósága veszélybe kerül.

„Jó néhány közszereplő megszabadul a társadalom által is elvárt átvilágítástól. És ez a törvénycikkely, amely felmenti ezeket a rétegeket az átvilágítás alól, visszaszorítja a rendszer átláthatóságát.” – tájékoztatta az Erdélyfm-et Mircea Toma, az egyik civil szervezet elnöke.

A 23 tiltakozó szervezet szerint a módosításokat azért sürgetik a politikusok, mert közelednek a választások.

„A jelenlegi CNSAS-törvény megengedi, hogy átvilágítsák a parlamenti helyekre pályázó politikusokat, ezáltal elrendeli a múltjuk felfedését, nevezetesen azt, hogy a vizsgált személy együttműködött-e a volt titkosrendőrséggel .”

Amennyiben viszont a változtatásokat elfogadják, az átvilágítástól több volt ügynök is megszabadulna. Egyébként nem csak a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Bizottság működését, de annak összetételét is megváltoztatnák. Miután a tagok megválasztását csak a parlament hagyhatja jóvá, ez az eljárás a választások utánra maradna, és addig a bizottságnak fel kellene függeszteni a tevékenységét.