A hazai sportolók 4 arany, 1 ezüst és 3 bronz érremmel tértek haza. Ez az elmúlt 36 év leggyengébb teljesítménye, hiszen az 52-es Helsinki olimpia óta a román csapat mindig 10-nél több érmet szerzett.

„Várható volt, ugyanis olyan román sikersportágak kerültek mélypontra, mint a torna és az evezés, amelyek általában egymaguk hoztak annyi aranyérmet, mint most az egész román küldöttség. Az ok egyértelműen az, hogy nincs egy jól szervezett alapja a versenysportnak, a kiválasztási rendszer és a létesítményrendszer katasztrofális.” – magyarázta Boros Miklós sportújságíró

A magyar küldöttség is a korábbiaknál kevesebb érmet hozott. A magyarországi sportolók 3 aranyat, 5 ezüstöt és 2 bronzot szereztek, így Magyarország az összesítésben a 21. helyen végzett. Különleges eredménynek számít viszont, hogy a férfi vízilabda csapat sorozatban harmadszor hozta el az aranyat. A szakértő szerint az idei olimpián általános jelenség, hogy a kisországok jóval kevesebb díjat szereztek.

„Soha egyetlen olimpián sem volt az, hogy az élmezőny ennyire uralja az olimpiát, tehát az első 10 ország az megnyerte az érmeknek körülbelül a 70 százalékát, máskor ez az arány 50-60 szokott lenni. Tehát egyszerűen a kisországok, vagyis azok, amelyek a 10-ik helytől lejjebb végeztek, azok sokkal kevesebb érmet osztottak el egymást közt, mint korábban, így pl. a svédek és a szerbek aranyérmet sem nyertek.”

Az idei nyári játékokon összesen 132 olimpiai és 43 világcsúcs született, így a rendezvényt a rekordok olimpiájának minősítették.