A Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, Dorin Oltean arról tájékoztatott, hogy az ellenőrzések első körében 22 olyan szórakozóhelyet választottak ki célpontként, ahol sok ember megfordul. Azt állapították meg, hogy ezek közül 12 önként bezárt. A többi 10 esetében több problémát is megállapítottak, de egyet sem zártak be, mivel a rendellenességek nem voltak súlyosak, közölte Călin Handrea alezredes.

„Az ellenőrzéseket mostanáig mindig nappal végeztük a klubbokban, diszkókban, az engedély megszerzése céljából. Ilyenkor természetesen minden kijárat nyitva volt, a poroltók pedig a helyükön. Most éjszaka mentünk ellenőrizni, és azt tapasztaltuk például, hogy egy-egy kijárat be van zárva. Emiatt azonban nem lehet bezárni egy szórakozóhelyet, csak büntetni, ahhoz, hogy bezárjuk fel kellene legyen számolva a kijárat. Ez a különbség.”

A Maros megyében nyilvántartott 749 szórakozóhelyből, étteremből és kávézóból csak egyetlen egynek nem volt érvényes tűzvédelmi engedélye, ez is önként bezárt. Az új szigorúbb tűzvédelmi rendelkezések értelmében a katasztrófavédelmi felügyelőség csak a 200 négyzetméternél nagyobb felületű klubokat és bulizóhelyeket zárathatja be azonnali hatállyal, de a katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője kiemelte, hogy a kisebb egységeket is ellenőrzik, és szigorúan büntetik. A helyszíni ellenőrzések a következő hetekben is folytatódnak. A hétvégén Csíkszeredában is több szórakozóhelyet ellenőriztek a hatóságok. A szombati, összevont akcióban a fogyasztóvédelmi hatóság, a gazdasági rendőrség és a tűzoltóság vizsgálta meg a vendéglátó egységeket. Bár kisebb szabálysértésekre fény derült, nem találtak olyan tűzvédelmi problémát, ami az egység működési engedélyének felfüggesztését vonta volna maga után.