A tavalyi év megyei költségvetéséből visszamaradt 2 millió lejes keret felét a borszéki kezelőbázis munkálatainak finanszírozására fordítják, döntött ma a megyei önkormányzat. A 2011-ben elkezdett balneológiai központ építését kezdetben kormánypénzekből finanszírozták, azonban a 2012-es kormányváltást követően leállították az építkezéshez szükséges összegek folyósítását. Mik József, Borszék polgármestere elmondta, az önkormányzat tavaly hitelt vett fel az építkezés folytatásához, és jelenleg a hitel törlesztőrészletének a visszafizetése jelenti a legnagyobb problémát a városnak.

„Az elképzelés az volt még decemberben, hogy mivel szükségünk van további 15 millió lejre a központ befejezéséhez, felmerült az a lehetőség, hogy kölcsönt veszünk fel direkt az állami kincstártól. 13 millió lejes hitelről gondoltuk azt, hogy ezt valamilyen formában még képesek lennénk visszafizetni, ezt az összegek meg is pályáztuk, és meg is kaptuk, tehát ez a pénz már ott van a számlánkon. A probléma abból adódik, hogy ezt az összeget 10 év alatt kell visszafizetni, és nem kaptunk türelmi időt, tehát már év végén egy 1 millió 818 ezer lejes összeget kell visszafizetni, és ez gondot jelent egy olyan kis település számára, mint Borszék’’

-mondta Mik József, Borszék polgármestere hozzátéve, hogy a balneológiai központ külső rendezéséhez szükséges pénzösszeget uniós forrásból pályázza majd meg a város. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ma azt mondta, a borszéki kezelőbázis befejezésével a megye egy fontos gyógyközponttá válna, hiszen a megyében már két másik wellness-központ is működik Tusnádfürdőn és Parajdon.