A tegnap 60 magyar közép- és szakiskolai osztály indítását hagyta jóvá. A tanfelügyelőség eredetileg 462-vel kevesebb helyet tervezett meghirdetni a magyar anyanyelvű 8. osztályos tanulóknak. Ez ellen a terv ellen viszont petíciót nyújtott be a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének szervezete, és ennek hatására módosította a tanfelügyelőség a beiskolázási tervet. Azonban az új tervezetben még mindig 6 magyar osztállyal kevesebb szerepel, mint ahány magyar 8-os diák van Maros megyében.

„Egyelőre várunk csütörtök délig, mert meg kell határozzák, hogy ezek az osztályok, amelyeket úgymond pluszba megkaptunk, hogy azokat milyen szakokra adják meg. Ha olyan szakokra adják, amelyekre igény van, akkor valószínűleg, egyelőre elfogadjuk.”

– mondta el az Erdély FM-nek Horváth Gabriella, a pedagógus szövetség Maros megyei szervezetétől. Viszont továbbra is tiltakozni fog a szövetség, ha olyan iskolai osztályokat indítana magyar nyelven a tanfelügyelőség, amelyekre eddig sem mentek a diákok.

„Létezik egy ilyen felmérés minden évben, általában minden első félévben a diákok körében, ahol a diákok leírják, hogy mit, illetve hol szeretnének tanulni. Annak függvégényében is fogunk lépni, hogy milyen osztályokra, illetve mennyire van szükség.”

Horváth Gabriella szerint a tanfelügyelőség mulasztása miatt került a tervezetbe 462 magyar középiskolai hellyel kevesebb. Úgy tudja, több iskola is kérte, hogy magyar osztályokat indíthasson, de ezek az adatok már nem szerepeltek a tervezetben.