A szolgáltatás újraindításáról azonban továbbra is tárgyalnak. Már nyolc napja nincs meleg víz ezekben a lakásokban, mert az E.on, a távhőszolgáltató és a polgármesteri hivatal a gázszolgáltatást szabályozó szerződés egyik kikötésén vitáznak. Eszerint az önkormányzat kezességet kellene vállaljon, hogy a távhőszolgáltató időben törleszti az adósságait. Az Energomur 16 és fél millió lejjel tartozik az E.Onnak, és ezt szeptemberig kellene kifizesse. Az újabb tervek szerint az elmaradást az a vállalat kellene törlessze, aki haszonbérbe veszi a fűtésrendszer egy részét. Erről tegnap döntött a városi tanács.

„Ezek azok a kazánházak, amelyek az úgynevezett zöld övezetben találhatóak, és ahol a legnagyobb beruházások történtek. A Tudorban 6, a Kövesdombon 4, Meggyesfalván 2, az Uniriben 1, a Budai Nagy Antalban egy kazánház és még van egy kazánház, amelyik a 12-es iskolát látja el.”

– sorolta híradónknak Botha Edit, az Energomur szóvivője. A távhőszolgáltató összesen 15 kazánházat adna bérbe 25 évre. Ezért a pályázó cég az adósságok átvétele mellett 4 millió euró bérleti díjat is kell fizessen és az első két évben 13 és fél millió eurót kell fejlesztésekre fordítson.

„Ennél a 15 kazánháznál voltak nagyméretű beruházások, de még vannak befejezni való munkálatok, azokat kell befejezniük.”

Ezzel párhuzamosan az Energomur is folytatja a tervezett fejlesztéseket és a vízszintes fűtésrendszer kiépítését. A távhőszolgáltató azt ígéri, hogy a lakosságot nem fogja hátrányosan érinteni, hogy bérbe adják a szolgáltatást, az új beruházó ugyanis 3 évig nem drágíthatja a hőenergiát.