A tegnap emiatt a Korrupcióellenes ügyészségnél tett panaszt. Többek között Emil Boc miniszterelnök, és Mircea Geoana szenátusi elnök ellen indítana bűnügyi eljárást a PRM, szerinte ugyanis ez a két vezető visszaélt befolyásos tisztségével. Emellett több választási iroda elnöke ellen is pert indított a Nagy Románia Párt. Egyébként több civil és politikai szervezet szerint is voltak választási csalások.

„Inkább hatásuk abban áll, hogy meggyengítik azt a törékeny demokráciát is, ami azért jól, rosszul kiépült. Az, hogy ezek határoznák meg a választásokat, azt azért nem lehet elmondani.”

Állapította meg Székely István poltikai elemző azon a beszélgetésen, amelyet a Transindex hírportál Kolozsváron szervezett. Ugyanitt az volt a véleménye Porcsalmi Bálintnak, az RMDSZ ügyvezető alelnökének, hogy egyedül a részvételben látszik meg, hogy csaltak a romániai választásokon.

„Mérések szerint, exit pollok, amiket én kaptam, az körülbelül 24 százalékos részvételt mutatott végeredményként, s erre kijött 28, tehát ez a négy százalék végül is az utolsó esti órákban jött be valahonnan, tehát valószínűsíthető, hogy választási csalások voltak, viszont a két kormánypárt részéről olyan mértékben történtek ezek a mozgósítási kísérletek, hogy kiegyensúlyozták egymást. ”

Porcsalmi Bálint tegnap még azt mondta a választásokról szervezett kerekasztal megbeszélésen, Kolozsváron, hogy a csalások még a kis pártok eredményeiben látszanak meg, ezek valamivel alacsonyabbak, mint ahogyan azt az Exit poll eredmények mutatták.