A The Guardian újságírói szerint Romániában, Bulgáriában és a balti országokban lehetnek összetűzések. Ezeknek az országoknak ugyanis szembe kell nézniük a politikai változásokkal, a társadalmi konfliktusokkal és a rasszista megmozdulásokkal. Kiss Tamás szociológus azonban nem találja ennyire súlyosnak a helyzetet.

„Én nem tarom valószínűnek, hogy Romániában erőszakos megmozdulásokra kerülne sor a közeljövőben. Sztrájkra szerintem lehet számítani, itt már korábban is a tanügyesek bejelentették, hogy sztrájkolni fognak, illetve abban az esetben, hogyha a költségvetési szférában dolgozókat komolyan érintik a megszorítások, ugyanis ott erősebbek a szakszervezetek.”

A The Guardian szerint Romániában azért lehetnek majd összecsapások, mert tömeges elbocsájtásokra kell számítani, az infláció miatt nehezebben lehet majd boldogulni a fizetésekből, és a hiteleket törleszteni. Haller István emberjogi szakértő szerint emiatt etnikai konfliktusok is kialakulhatnak.

„Nemzetközi szinten felfigyeltek arra a jelenségre, hogy amikor gazdasági problémák vannak egy országban, akkor a kisebbségek helyzete nehezedik. Félő, hogy most, amikor Európában egy újabb gazdasági válság várható, bizonyos nemzeti kisebbségek, mint például a roma közösség, különböző nehézségekkel néz szembe, ugyanis egy olyan közösségről van szó, amelyik szociális problémákkal küszködik."

A szakértő szerint ezt csak különböző intézkedésekkel tudná elhárítani a kormány.

„A problémák kezelésére az állam bizonyos költségeket kellene fordítson, és előfordulhat ilyenkor mindig, hogy az elégedetlenség egyrészt a kormány ellen nyilvánul meg, másrészt az olyan etnikai közösségekkel szemben, amelyet valamilyen okból kifolyólag a közösség nem néz jó szemmel.”

Európában eddig még nem voltak erőszakos rasszista megnyilvánulások, de utcai összecsapásokra már volt példa. Litvániában a gázkrízis miatt a tiltakozók kövekkel dobálták meg a rendőröket. Bulgáriában is rendőrökkel csaptak össze a tüntetők, ők a korrupció és a kormány ellen tiltakoztak.