A Studium Prospero Alapítvány Kovászna Megye Tanácsa, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, valamint a magyar kormány támogatásával építette fel az új, hat apartmannal rendelkező szolgálati ingatlant. A mai átadó ünnepségen Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondta, Székelyföldön nagy probléma a magyar értelmiségi szféra, főként az orvosok kivándorlása, ezért különböző stratégiák kidolgozása szükséges, melyekkel lassítható, és végső soron megállítható lehet a kivándorlás:

„Az egyik ilyen célkitűzésünk az volt, hogy különböző helyszíneken építsünk olyan intézményeket, amelyek itthon tartják és megadják a lehetőséget ahhoz, hogy a karrierjüket a szülőföldön, vagy Erdélyben, a tágabb hazában képzeljék el és tervezzék meg az orvosok, tanárok, és művészek, alkotó emberek.”

– mondta Kelemen Hunor, szövetségi elnök. A Dr. Fogolyán Kristóf Sürgősségi Kórház udvarán felépített, kétszintes épületben található szolgálati lakásokat a Sepsiszentgyörgyre hazaköltöző fiatal orvosok igényelhetik, a feltételekről Vass Levente, a Studium Prospero Alapítvány elnöke tájékoztatott.

„ Kétszer két évre, tehát maximum négy évre igényelhetik ezeket hazaköltöző, közszférában dolgozó orvosok, csak az állami szektorban dolgozókat, közszolgálatot teljesítőket támogatjuk, és egy elbíráló bizottság ítéli meg, ahogy már most is a négy, ma beköltöző orvosnak is megítélte.

-mondta Vass Levente, a Studium Prospero Alapítvány elnöke. Az új épületben három egyszobás, valamint három kétszobás konyhával is rendelkező és berendezett lakás található. A beruházást a magyar kormány százöt millió forinttal támogatta. A sepsiszentgyörgyi orvosi szolgálati lakások mellett a Studium Alapítvány Szatmárnémetiben is épít egy hasonló funkciót betöltő épületet.