A politikai szakértő szerint Traian Basescu a Népi Mozgalom Pártja színeiben tért volna vissza a napi politikába, és ezt a szervezetet politikai alternatívaként kínálta volna a választóknak. Azonban a PMP gyengén szerepelt a választáson.

„A liberális párt és a demokrata párt összefogásával tulajdonképpen ez az alternatíva a politikai paletta jobboldalán eléggé kiszolgáltatott pozícióba kerül és ezért úgy tűnik, Crin Antonescunak tulajdonképpen sikerül revansot vennie Traian Basescun.”

Bakk Miklós szerint egyelőre sok kérdés merül fel a jobboldal átszerveződésében, de úgy tűnik, Traian Basescunak erre a helyzetre nincs megoldása és alternatívát csak azután kereshet, ha eldől, miként alakul a PNL és a PDL fúziója. Az államfő mellett Victor Ponta miniszterelnök és a PSD azért lehet a jobboldali összefogás vesztese, mert nem zárható ki, hogy Klaus Johannis nyeri az államelnök-választást, mert úgy tűnik, megfelel a választók elvárásainak.

„A választói várakozás arra irányul, hogy legyen egy új jelöltje a román politikai elitnek erre a legfontosabb közméltóságra és ne a régi elitből, melynek minden tagját valamilyen áporodott levegő veszi körül. Ez a várakozás teheti nyerővé Klaus Johannis személyét.”

Bakk Miklós politikai elemző szerint Klaus Johannis jelöléséről még meg kell egyezzen a jobboldal, de sok esély van a megállapodásra. A politológus úgy látja, a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata-Liberális Párt összefogásával van esély rá, hogy a jobboldal nyerje két év múlva a parlamenti választást.