Tegnap a kormányfő azt mondta, az intézkedés nélkül adóügyi könnyítést sem vezethetnének be, például nem csökkenthetnék a társadalombiztosítási hozzájárulást. Az adónövelést Traian Basescu államfő ellenezte, ezért döntöttek úgy, hogy januárról áprilisra halasztják az intézkedést. Az államfő szerint ugyanis az életszínvonalon rontana, dráguláshoz vezetne, ha az üzemanyag jövedéki adóját növeli a kormány. Nagy Ágnes, a jegybank vezetőségi tanácsának tagja december végén még azt mondta az ErdélyFM-nek, ha év elején vezették volna be a magasabb díjat, az intézkedés alig érződött volna az infláción.

“Ennek rettenetesen nagy hatása, ami az infláció mérését illeti, nem lett volna egyből. Utólag talán megnövekedett volna, de a számításaink szerint egy olyan 0,5 százalékos lett volna, tehát nem lett volna olyan rettenetesen nagy befolyással”

-állapította meg Nagy Ágnes. Victor Ponta miniszterelnök tegnap azt mondta, a hét eurócentes literenkénti adónövelés nélkül túl nagy lenne az államháztartási hiány. Csak januártól áprilisig 600 millió lejes bevételkiesése van az államnak, mert a hónap elejétől nem vethették ki a 7 eurócenttel magasabb jövedéki adót.