Van egy nap az évben, mikor a boszorkányok szabadon garázdálkodnak. Lepedővel harmatot gyűjtenek a réten, kifacsarják a levét, és azzal itatják a teheneket. Ez az a nap, mikor érdemes kincskeresésre indulni. Szent György névünnepétől számítja a néphit az igazi tavaszt. A lovagok, fegyverkovácsok, földművelők és vándorlegények védelmezője kis-ázsiai keresztény katona volt, ki vértanúként végezte. A sárkányölő szent kultusza a mai napig erős. Erről településnevek, szobrok árulkodnak. És az, hogy mai napig ünnepeljük.

Az idei Szent György Napok a tavalyiakhoz képest ugyanolyan szerkezetre épül, tehát a hét elején lesz a kulturális hét, és hétvégén a hagyományos Szentgyörgy-napi vásár köré szerveződő utcai banzáj, koncertek, vetélkedők. Több mint 200 kulturális program lesz.

Ilyentájt – most épp árpilis 27-étől kezdődően – a sepsiszentgyörgyi sokadalomra szegeződik a tekintet. Kétségtelen, mai napig ez a legjelentősebb vígasság Erdélyben. Programok sokasága, zsibvásár-hangulat, dínom-dánom egy héten át. A hagyomány már évek óta tart, de a szervezők minden évben gondoskodnak arról, hogy nehogy megszokottá váljék, s elszokjon a nép.

Az idei év fő tematikája az a Reneszánsz Évhez kapcsolódik, amelynek keretében hangversenyek leszenk, táncelőadások, workshopok és esténként reneszánsz táncház.

– avat be Lázár Endre. Mint elhangzott, a kulturális kínálat igen gazdag, 200-nél is több program lesz, megfelelve minden korosztálynak és érdeklődési köröknek. Felsorolni nincs miért, nem is lehet, ellenben a szentgyorgynapok.ro honlapon részletes leírást találni.

A szentgyörgynapok, ahogy a köznyelv hívja, nemcsak vonzerejét igyekszik megtartani évről évre, hanem vásári jellegét is. Erdély minden szegletéből érkeznek a kézművesek, iparművészek, kirakodják és helyben kínálják portékáikat. Mindezt a multikulturalitás jegyében:

Román mestereket is hívtunk. Igyekszünk termékbemutatókkal színesíteni a vásárt, a hangulatot azt biztosítja a Háromszék Együttes.

És ahogy az lenni szokott, egy héten át pezseg az élet, és a csapolt sör. Illik is lenni vígsággal, mint Károly Róbert atyánk csuklyásainak. Merthogy királyunk alapította a Szent György Lovagrendet, pontosan 682 éve. Az intelmei így szóltak:

Pénteken szomorkodni, vasárnap pedig örvendezni kötelesek. Pénteki napon ebédig lovagot vagy mást nem gyaláznak, nem kötekednek. Aki nem vigyáz a nyelvére, annyi hamus kenyérfalatot eszik éhgyomorra, ahányszor mást gyalázott.