A politikai elemző úgy látja, az USL-kormánynak nincsenek világos politikai céljai, nincs jó politikai viszony a kormánykoalíciós pártok között, ezért az ország csak a történésekre reagál. A tavaly meghirdetett fontos intézkedésekből például semmit nem valósított meg idén a kormány, így mind a régiósítás, mind az alkotmánymódosítás szempontjából eredménytelen év volt 2013. Idén az alkotmánymódosítást az alkotmánybíróság döntése miatt halasztotta a kormány, de odázta a közigazgatási átszervezést is.

„A közigazgatási régióknál azt mondom, az erdélyi magyarok szempontjából legalábbis nagyon jó, hogy erre nem került sor. De azt látjuk, hogy a közigazgatási régiókkal párhuzamosan beindítottak egy decentralizációs folyamatot, amely értelmetlenné teszi tulajdonképpen a közigazgatási hatáskörrel felruházott régiók létrehozását. Tehát kapkodást látunk, sodródást látunk.”

Állapította meg Székely István. A politikai elemző a politikai instabilitást és bizonytalanságot az USL-n belüli erőviszonyokkal magyarázza. A PSD ugyanis idén megerősödött, így az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségekkel könnyen többséget alakíthatna a parlamentben. Ezt a tavalyi választások után felismerte a PNL és a Konzervatív Párt, és az USL felbomlását egy magyarellenes hangulat kialakításával próbálják megelőzni.

„A magyarellenesség, a magyar kérdés folyamatos napirenden tartása egy olyan társadalmi közhangulat kialakítását célozza, amely lehetetlenné teszi, hogy a PSD lecserélje a liberális pártot és a konzervatív pártot az RMDSZ-re.”

Székely István politikai elemző úgy látja, jövőre nem fog felbomlani a Szociál-Liberális Szövetség, de Crin Antonescu ellenzéki pártvezérként fog szerepelni a közvélemény előtt. A PNL elnökének ugyanis nagyobb esélyei lennének az államelnöki választásokon, ha ellenzéki politikusként kampányolhatna. A koalíció felbontását viszont nem támogatja a Nemzeti Liberális Párt.